• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Украински бежанци представят традиционни ястия и сувенири на коледен базар в София

    Публикувано от България за Украйна На 19 декември 2022 г
    0

    Бежанци от Украйна участват в коледен базар в София с подкрепата на УНИЦЕФ, за да представят свои ястия, занаяти и традиции в празничните дни.  Над 20 малки украински фирми и предприемачи, както и украински готвачи, пекари и занаятчии, ще представят своите продукти от 19 декември в продължение на две седмици в столицата. Традиционни ястия и ръчно изработени сувенири се продават в две коледни къщички на общността на украинските бежанци в Коледен парк на площад „Славейков“. 

    УНИЦЕФ подкрепя участието им в базара като част от кампанията „Коледа е възможна за всяко дете”.

    Кампанията има за цел да даде глас на украинските семейства, намерили убежище в България, и да насърчи тяхната интеграция и солидарността в българското общество. От 19 декември до края на месеца посетителите на базара могат да опитат различни украински лакомства като вареники с различен пълнеж, сирники (палачинки със сметана), борш с пампушки (чеснови питки), Карпатски чай и Лвовски чийзкейк. На гостите ще бъдат предложени и традиционни коледни сладкиши, които украинските майки и баби приготвят по време на празниците за своите деца и внуци.

    Посетителите ще могат да закупят и бижута и играчки, ръчно изработени от украински жени бежанки, както и чанти с традиционни орнаменти, свещи, украса, аксесоари за дома и др. Украинските сергии също ще привличат хора, които търсят специална украса за своите коледни елхи и подаръци, като бижута от мъниста, направени от 11-годишната Катерина от района на Донецк.

    Освен да пазаруват, посетителите на базара ще могат да направят дарение и за благотворителни организации, подпомагащи украинските деца бежанци в България, които са направили играчки за украса на две коледни елхи на базара. В коледните тържества ще участват и украински деца, които ще пеят традиционни украински и български песни.

    Сравнете обяви