• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Министър Христов дари генератори на българите в Украйна

    Публикувано от България за Украйна На 19 декември 2022 г
    0

    Министърът на енергетиката Росен Христов лично дари 18 генератора на украинския град Болград, където 70% от населението са етнически българи. Той бе приветстван от председателя на сдружение „Св. св. Кирил и Методий“ Иван Половнюк, директорите на СОУ „Георги Сава Раковски“ Снежана Скорич, на Центъра за българска култура Галина Иванова, председателят на Болградския районен съвет Михаил Садъклиев и председателят на Болградската областна държавна администрация. Генадий Бамбура и др.

    Министър Христов започна посещението си от гимназията, в която учат 500 българи. В момента там обучението се провежда на смени – 250 деца присъствено, колкото е капацитетът на бомбоубежището, и още толкова дистанционно. На всеки две седмици групите деца се сменят. „Впечатляващо и достойно за уважение е, че това училище, построено със средствата и труда на българските имигранти преди толкова години, днес продължава да възпитава патриотизъм и уважение към България“, каза Христов. Той посети българския културен център, както и църквата. Според местните ток в града има само два часа на ден, а в близките села няма ток с дни. Те благодариха за помощта и допълниха, че освен за посочените институции, генераторите ще бъдат използвани и за местната болница.

    Дарителската кампания беше организирана от Министерството на енергетиката и финансирана от дружествата към БЕХ. Помощта е в отговор на искането на фирма „Св. св. Кирил и Методий”, Болград, с председател Иван Половнюк. Именно той се обърна към Министерството на енергетиката с призив за предоставяне на генератори, тъй като в резултат на военните действия голяма част от енергийната инфраструктура беше унищожена.

    Министър Христов връчи и дарение от Гръцкия бизнес съвет в България с председател Минко Герджиков, който закупи лакомства и сухи храни за нашите сънародници в навечерието на Коледа.

    Сравнете обяви