• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Първите регистрации за временна закрила вече са факт

    Публикувано от България за Украйна На 15 март 2022 г
    0

    България е от първите страни в Европейския съюз, която предоставя временна закрила на бягащите от войната в Украйна. Системата вече работи, документите се издават на гражданите, влизащи на територията на България.

    На границата всеки, бягащ от войната в Украйна, ще получава необходимата информация за пребиваване в България. Пунктовете за предварително приемане ще работят денонощно, докато е в сила режимът на временната закрила.

    „Всички институции действат в координация и имаме пълен контрол на процеса от влизането на бежанците до настаняването им у нас“, заяви премиерът Кирил Петков, който на 15 март посети предварителния приемателен пункт за бягащи от войната в Украйна на ГКПП „Дунав мост“ и този в Дуранкулак.

    „България вече стои като една европейска граница, с пълна готовност да поеме голям брой идващи от Украйна и това е направено по един систематичен начин“, каза той и допълни, че системата ще бъде в денонощен режим на работа.

    „Това е чисто нов процес, чисто нов начин на организация, директивата за временна закрила се активира за първи път в историята на Европейския съюз. Ние сме от първите държави в ЕС, която съумява и успява да дава статут за временна закрила“, коментира и заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова.

    По думите ѝ обученията на служителите на граничните пунктове и в РПУ-тата продължават. „Ако досега е имало 3 – 4 пункта на Държавната агенция за бежанците, където може да се заяви статут за международна закрила, сега идеята е всички служители на РПУ-тата да бъдат обучени, за да могат всички украински граждани, които са вече на територията на държавата, да заявяват статут на временна закрила“, коментира още тя.

    Премиерът Петков благодари за отборната работа на всички институции на местно и централно ниво.

    Последни новини

    Удължаване на срока на временната защита…

    фев. 10, 2024 19:21
    Удължаване на срока на временната закрила до 04.03.2025 г. „След влизането в сила на Решение № 54 от 25.01.2024 г. на Министерския съвет за удължаване на временния
    Прочетете още

    Удължаване на програмата за хуманитарна помощ...

    ян. 03, 2024 12:16
    Министерският съвет прие Решение за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарна помощ на разселени лица от Украйна, получили временна закрила в т
    Прочетете още

    Важна информация

    ное. 17, 2023 08:45
    Продължавайки съвместните си усилия за защита на интересите на украинските граждани и осигуряване на устойчива подкрепа в правната рамка, споделяме напомняне относно условията
    Прочетете още

    Правителството удължава срока на сегашния...

    септ. 29, 2023 10:01
    Правителството удължава срока на действащата Програма за хуманитарна помощ на разселени лица от Украйна с временна закрила в Република България до декември
    Прочетете още

    Сравнете обяви