• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  област София

  област София

  „Земя на кръстопът“ – така наричат Софийска област, заради географското й място на пътя от Европа към Азия.

  Софийска област е най-голямата област в България със своите 22 общини.. Населението в Софийска област е над 230 хиляди души. На запад областта граничи със Сърбия. Административен център е столицата София, която не влиза в състава на областта. В състава й са общините Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костинброд, Костенец, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч.

  Територията на Софийска област обхваща 3 396 ха от Национален парк Централен Балкан, разположен в общините Антон и Пирдоп. Природен парк Витоша обхваща малка част от територията на община Самоков. Част от Природен парк Врачански Балкан попада в територията на Община Своге.

  0
  Училища
  0
  Детски градини
  0
  Болници

  Образование и грижа за децата

  На територията на област София има 172 учебни заведения. Децата в региона посещават 6 основни, 4 обединени, 49 основни, 16 средни училища, 16 професионални гимназии (1 от тях с национално значение – НПГКТС, Правец), 4 са специализираните гимназии в Софийска област – ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”- Ботевград; ПГПЧЕ „Алеко Константинов” – гр. Правец; ПГ „Константин Фотинов” – Самоков; ОУ Челопеч – Челопеч и 1 спортно училище в гр. Самоков.

  31 от училищата в областта са със статут на централно училище, 11 са защитени и 21 са иновативни.

  Мрежата от образователни институции в Софийска област включва и 73 детски градини.
  В структурата на здравните заведения в областта са 1 университетска болница, 8 мултидисциплинарни и 2 специализирани болници за активно лечение.

  Медицина

  В структурата на здравните заведения в областта са 1 университетска болница, 8 мултидисциплинарни и 2 специализирани болници за активно лечение.

  Информация

  Софийска област е един от най-стратегическите райони за икономическото развитие на България поради благоприятното географско положение и природни ресурси, икономически и инфраструктурен потенциал, добро професионално и образователно ниво на населението на 22-те общини в областта.

  В Софийска област се намира един от най-значимите лигнитни басейни в България, с находища в Алдомировци, Кътина, Станянци, Храбърско и рудник „Чукурово”, с. Габра. Областта е и единственото находище на антрацитни въглища в България край град Своге. На територията на Софийска област се намира едно от най-големите и значими находища на медна руда в България – рудник „Елаците”, община Етрополе. Най-голямото находище на злато в България е открито в община Челопеч, като находищата се оценяват на 125 тона.

  Промишленост и работни места

  Икономическият профил на Софийска област е силно диверсифициран. В областта преобладава развитието на редица отрасли на преработващата промишленост. Следните сектори имат дългогодишни традиции в общините, намиращи се в непосредствена близост до столицата: 

  • производство на храни и напитки; производство на текстил, текстил и облекло;
  • обработка на кожа и производство на кожени изделия;
  • производство на хартия, картон и изделия от тях;
  • печатарска дейност;
  • производство на химически продукти и пластмасови изделия;
  • производство на основни метали, компютърно и комуникационно оборудване и електронни продукти;
  • производство на електрическо оборудване.

  Детегледачки, продавачи, хигиенисти, охранители, желаещи да работят от вкъщи – това са водещите позиции в обявите за работа в областта.

  туризъм

  Структурен за икономиката на Софийска област е туризмът. Той е водещ сектор за община Самоков, където се намира най-старият и известен планински курорт в България – „Боровец”. Копривщица е архитектурно-етнографски и музеен резерват, а общините Костенец и Долна баня са популярни със своите лечебни минерални извори, разположени в курорти като „Вили Костенец”, оздравителен комплекс „Пчелински минерални бани”, к.к. „Момин проход”, утвърден като значим лечебно-рехабилитационен център в страната и балнеоложки курорт „Долна баня”. Община Горна Малина набира все по-голяма популярност с наскоро построения Хидропарк „Вятърни мелници”, който привлича хиляди туристи през летния сезон.

  През последните години се засилва туристическият интерес към българските манастири, които са тясно свързани с историческата съдба на страната и българския народ. В областта са запазени десетки ценни църкви, манастири и архитектурни паметници от периодите на Второто българско царство на царе Асен и Петър (XII-XIII в) и Възраждането, част от грандиозния манастирски комплекс Мала или Софийска Света гора, който свързва 14 манастира покрай Витоша и съседните му планини. На територията на община Годеч, високо в скалите, извисяващи се над долината на река Нишава, е кацнал един от двата скални манастира в България – Разбоишкият манастир „Въведение Богородично”. На територията на община Своге се намира известният в цяла България манастир „Св. Богородица” (Седемте престола) при с. Осеновлък, а в община Ботевград – Врачешският девически манастир „Св. Четиридесет мъченици. Други известни манастири на територията на областта са: Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“ в община Правец, манастирите „Свети Дух“, „Св. Николай Летни” и Букоровски манастир „Св. Георги Победоносец” в община Годеч, Етрополски манастир „Света Троица” при с. Рибарица, Ботевградски манастири „Рождество Богородично” в с. Зелин, Св.Никола Манастир и манастир Преображение Господне, Чеперлянски манастир в община Драгоман.

  Настаняване

  В областта могат да се наемат между 400 и 600 лв. на месец.

  Важни контакти

  Агенция по заетостта: 02 988 1152

  Регионално управление на образованието тук

  Намерете повече информация

  Вижте всички региони

  Сравнете обяви