• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  В помощ на децата: Работи първия украински образователен център в София

  Публикувано от България за Украйна На 5 октомври 2022 г
  0

  Припомняме, че от 15 септември функционира първият украински образователен център в София. Той цели да осигури достъп до образование на разселени деца.

  Центърът дава възможност на деца, бягащи от войната в Украйна, да учат по украинската програма, в режим на домашно обучение, но във физически класни стаи, с помощта на украински учители.

  Инициативата е на екипа на Ситуационен център „Отворени врати“, който няколко месеца търси най-адекватните варианти за осигуряване на алтернативен достъп до образование, което да се доближава до реална учебна среда. „За много украински родители, да запишат децата си в българско училище е равностойно на това да приемат, че няма надежда никога да се върнат вкъщи. Освен това, различните в учебната програма, езиковата бариера, крехкото емоционално състояние в следствие на травмата, нанесена от войната и преселването, са огромни препятствия по пътя на украинските деца към образованието в България.“, сподели Йоана Бещук – координатор комуникации. Тя допълни, че ако украинските деца учат онлайн от вкъщи, това лишава майките им от възможността да работят, за да издържат децата и себе си. Освен това голяма част от тях не разполагат с необходимите за цял лаптоп или таблет. Не на последно място, ако учат от вкъщи, те остават без възможност за социализация.

  Украинският образователен хъб в София предлага обучение в целодневен режим, като в допълнение с включване на уроки по български език и култура. Центърът се намира на бул. „Сливница“ №188 и разполага с 10 класни стаи. Все още обаче се нуждаете от базово оборудване, без който образователният процес не може да се случи. За целта инициаторите изготвят списък и посочват, че всеки един предмет от списъка по-долу е равен на една крачка към крайната цел: децата да не плащат с бъдещото си за събития, за които не са виновни.

  Сравнете обяви