• HOTLINE  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Search
  • Your search results

    В помощ на децата: Работи първия украински образователен център в София

    Posted by Bulgaria for Ukraine on October 5, 2022
    0

    Припомняме, че от 15 септември функционира първия украински образователен център в София. Той цели да осигури достъп до образование на разселени деца.

    Центърът дава възможност на деца, бягащи от войната в Украйна, да учат по украинската програма, в режим на домашно обучение, но във физически класни стаи, с помощта на украински учители.

    Инициативата е на екипа на Ситуационен център „Отворени врати“, който няколко месеца търси най-адекватните варианти за осигуряване на алтернативен достъп до образование, който да се доближава до реална учебна среда. „За много украински родители, да запишат децата си в българско училище е равностойно на това да приемат, че няма надежда някога да се върнат вкъщи. Освен това, разликите в учебната програма, езиковата бариера, крехкото емоционално състояние в следствие на травмата нанесена от войната и преселването, са огромни препятствия на пътя на украинските деца към образованието в България.“, сподели Йоана Бещюк – координатор комуникации. Тя допълни, че ако украинските деца учат онлайн от вкъщи, това лишава майките им от възможността да работят, за да издържат децата и себе си. Освен това голяма част от тях не разполагат с нужните за целта лаптоп или таблет. Не на последно място, ако учат от вкъщи, те остават без възможност за социализация.

    Украинският образователен хъб в София предлага обучение в целодневен режим, като в допълнение са включени уроци по български език и култура. Центърът се намира на бул. „Сливница“ №188 и разполага с 10 класни стаи. Все още обаче се нуждае от базисно оборудване, без което образователният процес не може да се случи. За целта инициаторите изготвят списък и посочват, че всеки един предмет от списъка по-долу е равен на една крачка към крайната цел: децата да не плащат с бъдещето си за събития, за които не са виновни.

    Compare Listings