• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    ЕС и България – в подкрепа на украинските бежанци

    Публикувано от България за Украйна На 29 септември 2022 г
    0

    Агенцията на ниския съюз в областта на убежището (EUAA) задейства 12-та си текуща оперативна подкрепа съвместно с Република България.

    Това става, след като над 130 000 лица, избягали от военните действия в Украйна, вече са се регистрирали у нас за временна закрила, а броят на молбите за убежище се е утроил, съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

    Напомняме, че планът, получен по искане на ДАБ, беше подписан от изпълнителния директор на EUAA Нина Грегори и вицепремиера по обществения ред и сигурността и министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

    Оперативният план има за цел да подпомогне България за укрепване на капацитета на държавните органи, които прилагат Директивата за временната закрила, чрез предоставяне на договорена информация, както и за предоставяне на специализирано обучение на държавните служители за ефективно прилагане на Директивата за временната закрила и правилата на общата европейска система за убежище (ОЕСУ). Това включва обучение по комуникационни стратегии, които се използват при работа с деца и жертви на насилие, както и организиране на семинари по приоритети, получени от Държавната агенция за бежанците.

    С подписването на оперативния план България се присъединява към други 11 държави — членки на ЕС, които получават оперативна подкрепа от EUAA за извършване на дейностите им по предоставяне на убежище, прием и временно закриване на търсените убежище лица.

    Сравнете обяви