• HOTLINE  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Search
  • Your search results

    ЕС и България – в подкрепа на украинските бежанци

    Posted by Bulgaria for Ukraine on September 29, 2022
    0

    Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA) задейства 12-та си текуща оперативна подкрепа съвместно с Република България.

    Това става, след като над 130 000 лица, избягали от военните действия в Украйна, вече са се регистрирали у нас за временна закрила, а броят на молбите за убежище се е утроил, съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

    Напомняме, че плана, изготвен по искане на ДАБ, беше подписан от изпълнителния директор на EUAA Нина Грегори и вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

    Оперативния план има за цел да подпомогне България за укрепване на капацитета на държавните органи, които прилагат Директивата за временна закрила, чрез предоставяне на договорена информация, както и за предоставяне на специализирано обучение на държавни служители за ефективното прилагане на Директивата за временната закрила и правилата на общата европейска система за убежище (ОЕСУ). Това включва обучение относно комуникационни стратегии, които да се използват при работа с деца и жертви на насилие, както и организиране на семинари по приоритетите, зададени от Държавната агенция за бежанците.

    С подписването на оперативния план България се присъединява към други 11 държави — членки на ЕС, които получават оперативна подкрепа от EUAA за осъществяване на дейностите им по предоставяне на убежище, прием и временна закрила на търсещите убежище лица.

    Compare Listings