• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Важно!

  Публикувано от България за Украйна На 30 май 2022г
  0

  ”От началото на войната в Украйна в България са пристигнали почти 300 000 души. От тях временна закрила и подслон от държавата ни получиха над 110 000 души. 110 000 души. За да придобиете представа, ще ви кажа, че това са два пъти повече хора от цялото населението на град Габрово и повече от цялата габровска област взета заедно.

  Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?

  Днес заставам пред вас – и българи и украинци, пред всички хора, с пълната увереност, че екипът на националния щаб, всички областни управи и местни кризисни центрове, направихме повече от невъзможното, за да подсигурим на хората бягащи от война сигурен и топъл дом, уют и сигурност. Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави.

  Ясно и открито заявихме, че България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето и очаквахме, че ще получим разбиране. От самото начало бе съобщено, че тази мярка с хотелите е временна и цели да им даде време, в което да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката. За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях.

  Но за всички останали хора с временна закрила, съобщавам: след като не получихме достоверна и навременна информация от вас, след като до последно не съобщавате на медиаторите и екипите на терен за вашите намерения, след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, а от последните часове дори си тръгват хора, които вече са настанени в бази, обявявам:
  прекратяваме интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната, с които целяхме да се съобразим с нуждите на хората, и всички, хора, които са в хотелите и твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

  Докато не разберем колко точно хора имат други възможности, но искат да видят дали базата е на плажа и дали има климатик, за да тръгнат. Колко всъщност знаят, че се прибират в Украйна, но ще седят до последния ден на плаж. И колко са напълно сами, нямат дом, нямат пари и наистина имат нужда да се погрижим за тях. Докато не разберем с точност колко точно хора имат истинска нужда от подслон, нямаме друг избор освен временно да настаним всички в тези буферни зони.

  В подобни центрове от самото начало и вече месеци наред пребивават масово украинци в Полша, Чехия, Молдова и другите държави. Да, в тях условията са базови, но напълно отговарят на минималните изисквания по директива и това е решението, което ние като държава можем да предложим в момента. Едва след като разберем точният брой на хората, които трябва да подслоним дългосрочно, ще продължим да го правим. Защото всички те продължават да имат закрила и права, но също така трябва да осъзнаят, че имат и отговорности.

  Нашата съпричастност продължава да е все така голяма и безгранична, но нашите възможности да предложим много повече от палатка и фургон, бяха необяснимо саботирани.

  Затова от днес приключва нашето издирване на хора, които истински се нуждаят от закрила. В крайна сметка, закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон.

  Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват.

  Всички хора с временна закрила, независимо дали се отказват от хуманитарната ни програма за настаняване, продължават да бъдат закриляни и те имат право свободно да пребивават в страната, както и да продължат да ползват всички социални придобивки, имат право да работят и да се лекуват.

  Я вірю, що вся Болгарія розуміє ситуацію, в якій ми перебуваємо, і сподіваюся, що, незважаючи на ваші переконання, ви підтримаєте нас у цей складний і непередбачуваний момент. Бо Болгарія є добра, і я пишаюся цим щодня! Дякую! "

  Сравнете обяви