• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Временната закрила в България продължава

    Публикувано от България за Украйна На 31 май 2022 г
    0

    Всички хора, които имат временна закрила, имат право да останат в България и да живеят тук до 24.02. Отказът от настаняване по никакъв начин не отнема останалите права като социални помощи, здравеопазване и образование, право на труд. Вече над 4000 души с временна закрила са започна ли работа у нас - или около 10% от работоспособното украинско население у нас. Над 20 000 социални помощи бяха изплатени и над 500 деца са започнали училище, а още 1500 са подали своите заявления за записване в образователната система.

    Това, което държавата може да ви предостави в момента като подслон, са държавните почивни бази, в които по принцип летуват служителите на различните ведомства. Тази година почивките на служителите там бяха отменени, за да имаме възможност да подслоним хората, бягащи от война. Според новия план на националния щаб е необходимо временно настаняване в буферните центрове, преди финалното разпределение към базите. Буферните центрове са построени по всички стандарти и в тях няма настанени други бежанци. След това те ще бъдат разпределени към съответните държавни бази из страната.

    В случай, че не желаете да бъдете настанени във ведомствени почивни бази, моля да декларирате своя отказ от настаняване по хуманитарната програма на България.

    Този отказ по никакъв начин не отнема вашата закрила, а само ни позволява да планираме правилно настаняването на всички нуждаещи се украински граждани. Ако се откажете от настаняване по програмата, вие продължавате да имате право да пребивавате в България до 24 февруари 2023г., когато според директивата на ЕС изтича срокът на временната закрила.

    Ето списък на всички хотели, кандидатствали за новата програма след 1.06 – https://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/documents/2022-06/hoteli_programa_vz_-_2022-06.xlsx

    Сравнете обяви