• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Министерството на правосъдието предприе спешни мерки, с оглед на своите правомощия, за максимално улесняване и разширяване на режима за предоставяне на безплатна правна подкрепа на украински и български граждани, идващи от Украйна в България

    Публикувано от България за Украйна На 11 март 2022 г
    0

    Консултациите във връзка с предоставянето на закрила в България, включително помощ при попълване на документи, се предоставят от адвокатите, вписани в Националния регистър за правна помощ във всички 14 регионални центрове за консултиране.


    Пълен списък с контактите на регионалните центрове: https://mjs.bg/home/index/7fad28f3-f00e-4d7a-86c3-a570762aca1e

    • Министерство на правосъдието започна информационна кампания за разгласяване на публикуваната информация на украински и английски език с пълния списък с адреси и телефони на центровете за консултация, който е качен на сайтовете на Министерството на правосъдието и на Националното бюро за правна помощ.
    • Същевременно Националното бюро изпрати препоръка до адвокатските съвети в страната, които не са разкрили центрове за консултации, в кратки срокове да открият временно такива.
    • Украинските граждани, търсещи закрила на територията на Република България, както и българските граждани, идващи от Украйна, могат да ползват и Националния телефон за правна помощ 0700 18 250. От 9 март 2022 той ще работи с удължено работно време - всеки делничен ден от 8:30ч. до 18.30ч. до отпадане на необходимостта.
    • С решение на Националното бюро за правна помощ от 8 март 2022г, вече всички адвокати вписани в Националния регистър за правна помощ ще могат да предоставят консултации на гражданите, пристигащи от Украйна. Което означава, че и в населените места, в които няма открити Регионални центрове за консултация и същевременно има бежанци, нуждаещи се от тази услуга, то те ще могат да я ползват.
    • Адвокати ще предоставят консултации не само от офиса си или офиса на центровете. Те ще отиват и на мястото, където са ситуирани група от нуждаещи се.
      Страната ни ще участва и в разследването на международния наказателен съд в Хага за евентуални военни престъпления. Един от възможните варианти е адвокатите, които са на първа линия и разговарят с бежанците, да се включат със сведения за извършените различни престъпления, агресии и зверства.
      -Страната ни ще подпомогне процеса по събиране на доказателства. Една от важните задачи през следващата седмица е да създадем координационен механизъм за това.

    Последни новини

    Удължаване на срока на временната защита…

    фев. 10, 2024 19:21
    Удължаване на срока на временната закрила до 04.03.2025 г. „След влизането в сила на Решение № 54 от 25.01.2024 г. на Министерския съвет за удължаване на временния
    Прочетете още

    Удължаване на програмата за хуманитарна помощ...

    ян. 03, 2024 12:16
    Министерският съвет прие Решение за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарна помощ на разселени лица от Украйна, получили временна закрила в т
    Прочетете още

    Важна информация

    ное. 17, 2023 08:45
    Продължавайки съвместните си усилия за защита на интересите на украинските граждани и осигуряване на устойчива подкрепа в правната рамка, споделяме напомняне относно условията
    Прочетете още

    Правителството удължава срока на сегашния...

    септ. 29, 2023 10:01
    Правителството удължава срока на действащата Програма за хуманитарна помощ на разселени лица от Украйна с временна закрила в Република България до декември
    Прочетете още

    Сравнете обяви