• 02 / 905 - 5555 +380 / 322 - 465 - 075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Министерството на правосъдието предприе спешни мерки, с оглед на своите правомощия, за максимално улесняване и разширяване на режима за предоставяне на безплатна правна подкрепа на украински и български граждани, идващи от Украйна в България

  Публикувано от България за Украйна На 11 март 2022 г
  0

  Консултациите във връзка с предоставянето на закрила в България, включително помощ при попълване на документи, се предоставят от адвокатите, вписани в Националния регистър за правна помощ във всички 14 регионални центрове за консултиране.


  Пълен списък с контактите на регионалните центрове: https://mjs.bg/home/index/7fad28f3-f00e-4d7a-86c3-a570762aca1e

  • Министерство на правосъдието започна информационна кампания за разгласяване на публикуваната информация на украински и английски език с пълния списък с адреси и телефони на центровете за консултация, който е качен на сайтовете на Министерството на правосъдието и на Националното бюро за правна помощ.
  • Същевременно Националното бюро изпрати препоръка до адвокатските съвети в страната, които не са разкрили центрове за консултации, в кратки срокове да открият временно такива.
  • Украинските граждани, търсещи закрила на територията на Република България, както и българските граждани, идващи от Украйна, могат да ползват и Националния телефон за правна помощ 0700 18 250. От 9 март 2022 той ще работи с удължено работно време - всеки делничен ден от 8:30ч. до 18.30ч. до отпадане на необходимостта.
  • С решение на Националното бюро за правна помощ от 8 март 2022г, вече всички адвокати вписани в Националния регистър за правна помощ ще могат да предоставят консултации на гражданите, пристигащи от Украйна. Което означава, че и в населените места, в които няма открити Регионални центрове за консултация и същевременно има бежанци, нуждаещи се от тази услуга, то те ще могат да я ползват.
  • Адвокати ще предоставят консултации не само от офиса си или офиса на центровете. Те ще отиват и на мястото, където са ситуирани група от нуждаещи се.
   Страната ни ще участва и в разследването на международния наказателен съд в Хага за евентуални военни престъпления. Един от възможните варианти е адвокатите, които са на първа линия и разговарят с бежанците, да се включат със сведения за извършените различни престъпления, агресии и зверства.
   -Страната ни ще подпомогне процеса по събиране на доказателства. Една от важните задачи през следващата седмица е да създадем координационен механизъм за това.

  Последни новини

  Declarations for the month of July for all ac…

  авг. 13, 2022 22:37
  In connection with your participation in July in the Program for the use of humanitarian aid for persons seeking temporary protection in the Republic of Bulgaria as a result of the
  Прочетете още

  Important information for all accommodations …

  авг. 03, 2022 09:50
  A final reminder to all accommodations that host Ukrainian citizens with temporary protection. All accommodation facilities that participate in the Program and have Ukrainian citiz
  Прочетете още

  On 25.07, the term of health insurance, which…

  24 юли 2022 г. 21:04 ч
  На 25 юли изтича срокът на здравните осигуровки, които се поемат от държавата на лицата, получили временна закрила в България преди 26 април 2022 г. За цяла Украйна
  Прочетете още

  Application of Ukrainian citizens to Bulgaria…

  12 юли 2022 г. 09:49 ч
  Украински кандидат-студенти, които отговарят на условията за кандидатстване по ПМС № 103/1993 г. – те кандидатстват по общия ред на постановлението.
  Прочетете още

  Until when does the state cover the health in…

  11 юли 2022 г. 19:47 ч
  Украинските граждани с временна закрила в България имат равни права на здравеопазване с българските граждани. Регистрираните за временна закрила, които са влезли на територията
  Прочетете още

  Сравнете обяви