• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Временна закрила за украинците, бягащи от военната агресия на Русия

    Публикувано от България за Украйна На 3 март 2022 г
    0

    Министерствата на вътрешните работи на Европейския съюз се съгласиха да задействат никога неизползвана директива за предоставяне на временна защита на украинците, бягащи от военната агресия на Русия. Това е най-голямото изселване след края на Втората световна война – повече от милион украинци са избягали от страната си за една седмица, според Агенцията за бежанците на неправителствената организация.

    По-голямата част от тези хора са пристигнали в страни от ЕС, като Полша регистрира над половин милион украински бежанци, а Унгария – повече от 130 000.

    За да се справят с големия и внезапен брой мигранти, 27-те държави-членки активираха директива от 2001 г., която никога не е била използвана преди и е предназначена да осигури незабавна помощ и защита на бежанците от войната.

    Директивата за временната закрила заобикаля традиционно тромавата процедура за предоставяне на убежище и предлага бърз и опростен път за достъп до защита в целия ЕС.

    След среща в Брюксел в четвъртък националните министрипостгинаха единодушно споразумение да продължат процеса по активиране на Директивата за временната закрила. Тя ще влезе в сила, след като предложението бъде официално прието от Съвета на ЕС – стъпка, която се очаква да се осъществи през следващите дни.

    Освен правото на престой в държава-членка на ЕС, директивата дава възможност за достъп до образователната система, пазара на труда, здравеопазването, жилищно настаняване, професионалната помощ и социалните грижи.

    Прочетете повече за статута на временната закрила тук.

    Последни новини

    Удължаване на срока на временната защита…

    фев. 10, 2024 19:21
    Удължаване на срока на временната закрила до 04.03.2025 г. „След влизането в сила на Решение № 54 от 25.01.2024 г. на Министерския съвет за удължаване на временния
    Прочетете още

    Удължаване на програмата за хуманитарна помощ...

    ян. 03, 2024 12:16
    Министерският съвет прие Решение за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарна помощ на разселени лица от Украйна, получили временна закрила в т
    Прочетете още

    Важна информация

    ное. 17, 2023 08:45
    Продължавайки съвместните си усилия за защита на интересите на украинските граждани и осигуряване на устойчива подкрепа в правната рамка, споделяме напомняне относно условията
    Прочетете още

    Правителството удължава срока на сегашния...

    септ. 29, 2023 10:01
    Правителството удължава срока на действащата Програма за хуманитарна помощ на разселени лица от Украйна с временна закрила в Република България до декември
    Прочетете още

    Сравнете обяви