• 02 / 905 - 5555 +380 / 322 - 465 - 075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Премиерът Кирил Петков в Брюксел: ЕС е единен, че Русия не може да остане безнаказана и трябва да плати цената за агресията си срещу Украйна

  Публикувано от България за Украйна На 26 февруари 2022 г
  0

  Европейския съюз даде ясен знак, че държавите членки говорим в един глас и сме категорични, че Руската федерация не може да остане безнаказана. Всяка такава агресия трябва да има цена. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти след извънредната среща на членовете на Европейския съвет. В Брюксел европейските лидери приеха санкции срещу Руската федерация заради непровокираната и неоправдана военна агресия спрямо Украйна.

  „При такова нападение и загуба на хора, на което сме свидетели – вчера на масата в Европейския съвет нямаше глас за меки мерки“, отбеляза Петков. Премиерът добави, че продължават дискусиите около конкретните санкции, но беше категоричен, че те ще засегнат големи сектори на руската икономика и активи на хора, имащи отношение към решението за агресия спрямо Украйна.

  Премиерът Кирил Петков посочи, че в България вече действа щаб в Министерството на външните работи, който в координация с Министерството на иновациите и растежа, денонощно работи за оказване на помощ на българи от Украйна, пожелали да се върнат у нас. Петков добави, че България, както и останалите държави от ЕС, има готовност да посрещне украински граждани, бягащи от конфликта в родината си.

  „Всички лидери на Европейския съвет вчера споделихме, че е важно домакинствата вкъщи да не бъдат засегнати“, изтъкна още премиерът. В този контекст министър-председателят отбеляза, че по отношение на енергийната сигурност българският интерес е над всичко. Затова е разговарял с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, така че възможно най-бързо да приключи изграждането на гръцката газова връзка.

  Премиерът Кирил Петков подчерта, че именно в настоящата криза България трябва да предприеме действия по отношение на попълване на дефицитите в армията си. Министър-председателят поясни, че предстои да бъдат взети решения на ниво НАТО за ситуацията с Украйна, като изтъкна, че военен конфликт НАТО-Русия няма да има. Петков отново припомни, че координацията се случва на ниво НАТО, като изтъкна, че България е рамкова държава и в този контекст участва със собствени сили. Същевременно премиерът посочи и значението на противодействието срещу хибридните атаки, включително от политически партии и неправителствени организации, които по думите му ще се опитват да правят разрив в единната европейска позиция.

  Последни новини

  Important information for all accommodations …

  авг. 03, 2022 09:50
  A final reminder to all accommodations that host Ukrainian citizens with temporary protection. All accommodation facilities that participate in the Program and have Ukrainian citiz
  Прочетете още

  On 25.07, the term of health insurance, which…

  24 юли 2022 г. 21:04 ч
  На 25 юли изтича срокът на здравните осигуровки, които се поемат от държавата на лицата, получили временна закрила в България преди 26 април 2022 г. За цяла Украйна
  Прочетете още

  Application of Ukrainian citizens to Bulgaria…

  12 юли 2022 г. 09:49 ч
  Украински кандидат-студенти, които отговарят на условията за кандидатстване по ПМС № 103/1993 г. – те кандидатстват по общия ред на постановлението.
  Прочетете още

  Until when does the state cover the health in…

  11 юли 2022 г. 19:47 ч
  Украинските граждани с временна закрила в България имат равни права на здравеопазване с българските граждани. Регистрираните за временна закрила, които са влезли на територията
  Прочетете още

  Сравнете обяви