• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
 • Вашите резултати от търсенето

  Област Пловдив

  Област Пловдив

  Пловдив е шестият най-стар град в света и един от най-красивите градове на България – със Стария си град, античния театър от римско време, с артистичния квартал „Капана“ и неговата улица „Златарска“. През 2019 г. Пловдив бе Европейска столица на културата.

  Пловдив е побратимен с Донецк и Лвов, Украйна.

  Област Пловдив е разположена в централната част на Южна България. Има 18 общини – Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Перущица, Първомай, Раковски, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря, Марица, Родопи и административният център - Пловдив. Населението е над 670 хиляди души. Етническото разнообразие в областта е голямо, защото на територията й живеят българи, турци, арменци, роми, евреи, каракачани и други. Именно поради тази причина Пловдив е известен като столица на толерантността.

  Пловдивска област има добре изградена пътна инфраструктура, намира се на автомагистрала „Тракия“, част от Паневропейския транспортен коридор 8, достигаща до град Бургас (272 км.). Пловдив се обслужва от четири пътнически гари – Централната гара, гара Филипово, гара Тракия, гара Прослав и Товарна гара и от три автогари – Автогара Север, Автогара Юг и Автогара Родопи. Международното летище – Пловдив е разположено на 12 км югоизточно от града, близо до село Крумово. Обслужва пътнически, карго и бизнес полети.

  0
  Училища
  0
  Детски градини
  0
  Болници

  Образование и грижа за децата

  Образователната структура на областта е много добре развита. 170 са детските градини – целодневни и полудневни, обединени детски заведения с яслени групи, в Пловдив има и специална детска градина за деца с увреден слух. Училищата в областта са 210 – основни и средни, професионални, включително математически, езикови, по технологии и компютърни науки, по икономика и търговия, по изкуства.

  На територията на областта са разположени едни от най-добрите висши училища и колежи в страната:

  • ПУ „Паисий Хилендарски“
  • Технически университет – филиал Пловдив
  • Медицински университет
  • Аграрен университет
  • Университет по хранителни технологии
  • Академия за музикално и танцово изкуство
  • Европейско висше училище по икономика и мениджмънт
  • Висше училище по сигурност и икономика
  • Висше училище по агробизнес и развитие на регионите
  • Частен професионален колеж „Омега“
  • Медицински колеж
  • Технически колеж „Джон Атанасов“
  • Частен професионален колеж „Делта“

  Медицина

  Здравното обслужване е на високо ниво. 36 медицински заведения са включени в регистъра на здравното министерство за областта, сред тях са университетски болници, многопрофилни и специализирани болни, центрове за извънболнична помощ, специализирани лечебни заведения.

  Промишленост и работни места

  Приоритетни отрасли в област Пловдив са селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, туризъм, шивашката и текстилна промишленост, дървопреработвателната и мебелна промишленост. Голям е растежът и на IT сектора, аутсорсинга, преработващата индустрия, бизнес услугите и комуникационните услуги. Това са секторите с най-значителен принос за създаване на заетост на висшисти и квалифициран персонал.

  Сред най-големите работодатели са Табако трейд, Инса ойл, КЦМ, Либхер Марица, ВМЗ, Обединена млечна компания, Булфарма.

  На трудовия пазар се предлагат работни места в заведения, автосервизи, търговски обекти, работа онлайн.

  Културно и историческо наследство

  Пловдив и областта са сред най важните туристически дестинации, които прославят България по света със своето огромно културно-историческо наследство и богата археология. Пловдив е най-стария жив град в Европа и шестият най-стар град в света. Туристически район, надарен изобилно от природата с ресурси – планини, долини, котловини, скални образувания, пещери, езера, язовири, реки, минерални и карстови води, разнообразен растителен и животински свят, както и с уникален по своето значение антропогенен ресурс – тракийски и средновековни крепости, възрожденски селища, религиозни храмове, събори, архитектурно-етнографски и фолклорни резервати. Възможностите за комбиниране на културен с оздравителен, селски, спа и спортен туризъм в региона са много разнообразни.

  Поредица забележителните туристически обекти се намират в областта.

  Тракийският култов комплекс Старосел. Гробницата, заедно с прилежащия към нея култов комплекс от антични тракийски гробници и храмове се намират в централната част на Община Хисаря. Археологическите находки в района на село Старосел свидетелстват за древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия.

  Минералните извори в Хисаря. На около 45 км от Пловдив. Съчетанието на превъзходен климат, термоминерално находище с 22 минерални извора и културно-историческото наследство превръщат града и района в своеобразен притегателен център за лечение и туризъм. Запазена е част от крепостната стена, дълга 2315 м, с четири входа, като най-известна е южната порта, наречена “Камилите” – главна градска порта към Тримонциум (Пловдив), термите, амфитеатърът от IV в. с площ на арената 765 кв.м, късно-римски жилищни сгради , ранно-християнски базилики, некропол и гробници.

  Асеновата крепост по пътя за Бачковския манастир. Крепостта е построена по времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565) през VI в.

  Кръстова гора - свято място, дало душевно и телесно изцеление на много вярващи. Белинташ – древно тракийско светилище без аналог по нашите земи, на 50 км южно от Пловдив. Белинташ е уникален скален връх с 1 225 м.н.в. Върху него е разположено светилището. В подножието на скалата има непресъхващ извор, а близо до него в скалите е намерена уникална сребърна оброчна плочка на тракийското божество Сабазий, бог на плодородието според древния култ на траките.

  На около 60 км на север от Пловдив, между Средна гора и Стара планина е разположена Долината на розите – царството на българската маслодайна роза, от която се произвежда признатото с изключителните си качества розово масло – основна съставка в световната парфюмерийна и козметична индустрия.

  Пътищата на виното. Винзавод Асеновград e прочут с производството на бели и червени вина. С особена популярност се ползва виното от българския сорт мавруд. Асеновградският мавруд е нарицателна марка за вино от този сорт. Винарска изба „Вила Юстина“ е разположена в покрайнините на Родопите в село Устина, на 26 км от Пловдив, регион с богата винена история. Старосел също има своя винарна с атрактивни дегустации за туристи и ценители.

  Настаняване

  Наемните цени за жилища са между 400 и 600 лева месечно.

  Важни контакти

  Координационен център Пловдив – Украйна
  тел: +359 32 605515
  моб. +359 87 918 22 50
  Viber, Telegram: +359 87 918 22 50
  електронна поща: ukr@pd.government.bg

  Бюро по труда Пловдив – 032 649 640

  Регионално управление на образованието - Регионално управление на образованието - Пловдив (ruobg.com)

  Намерете повече информация

  Вижте всички региони

  Сравнете обяви