• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Информация относно предоставяне на ваучери за предоставяне на лица, осигуряващи храни и стоки от първа необходимост за разход от Украйна

    Публикувано от България за Украйна На 19 октомври 2022 г
    0

     Агенцията за социално подпомагане (АСП) е определена за конкретен бенефициент за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект BG05FMOP001-6.001 „Предоставяне на ваучери за осигуряване на храни и стоки за първа необходимост за разселени лица от Украйна″ по Оперативна програма за храни и/ или основно материално подпомагане (ОПХОМП) 2014 – 2020 г., финансиран от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България.

    Проектът стартира от 29.09.2022 г. и предоставяне на базова помощ чрез предоставяне на 40 000 ваучера за осигуряване на базови нужди от храни и стоки първа необходимост с номинални 100 лева за разселване от Украйна 24.02.2022 г. лица, на които известното времена закрила в Република България.

     Проектът се реализира чрез териториални структури на АСП – дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП), като по местопребиваване на лицата ще бъдат предоставени ваучери въз основа на попълнено от пълнолетно лице анкетен картон. За улеснение на украинските граждани, в ДСП на видно място ще бъде известен образец на анкетния картон, преведен на украински език.

    В анкетния картон се декларират лични данни на титуляра, на придружаващите го съпруг/съпруга и деца до 18-годишна възраст, като за справка се представят:

    1. Регистрационна карта на чужденец;
    2. Документ за самоличност;
    3. Карта за адресна регистрация на чужденец (ако има такъв).

    Предвидено е в 3-дневен срок от подаване на анкетна карта в ДСП срещу подпис на титуляра, за да се предостави съответният брой ваучери за всички описани лица – съпруга/а, деца под 18-годишна възраст.

    Ваучерите с отпечатана на украински език информация ще се предоставят на всички лица от целевата група от началото на месец ноември до 31.12.2022 г.   

    Към настоящият момент АСП реализиране на организационни дейности, в това число отпечатване и разпространение на необходимите количества ваучери до ДСП, на цялата територия са установени лица, за които е известно времена закрила.

    Срокът за реализиране на ваучерите в магазинната мрежа в страната е 2 месеца от датата на издаването им.

    С ваучерите могат да бъдат закупени храни, дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и други продукти, с изключване на тютюневи изделия, спиртни напитки, вино, пиво и лекарствени продукти.

    За допълнителна информация и оказване на съдействие на лицата с известно време закрила може да се насочи към DSP по местопребиваването си. Информацията за адресите и телефоните за връзка с ДСП са публикувани на официалната интернет страница на АСП, в рубриката „Контакти“ – https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi

    В срок до 31.05.2023 г. на лицата от Украйна са посочени временни закрили, на които е осведомен ваучер за закупуване на храни и стоки от първа необходимост, в случай че е необходимо от DSP ще бъдат предоставени съпътстващи мерки за социална закрила съгласно техните нужди, изразяващи се в предоставяне на консултация за социалните им права по силата на законодателството, които биха подпомогнали успешната им интеграция, реализация на пазара на труда, насочване към медицинска експертиза за установяване на степен на трайни увреждания или временна неработоспособност, консултации с психолози, юрисконсулти и др.

    Информацията за реда и начина за подпомагане чрез проект ще бъде публикувана на официалната интернет страница на АСП.

    Сравнете обяви