• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Срокът на временния внос на автомобили на украински граждани се удължава със заявление до Териториалната дирекция на Агенция „Митници“

    Публикувано от България за Украйна На 5 октомври 2022 г
    0

    Украинските граждани със статут „временна закрила“ могат да удължават престоя на автомобила си в България със заявление до директора на имуществото териториална дирекция на Агенция „Митници“ в района, на която са се установили. Заявлението е на основание чл. 251 от Митническия кодекс на Съюза, във връзка с извънредните обстоятелства, породени от продължаващата война на територията на Украйна.

    Заявлението се подава в свободна форма от титуляря на режимен внос (собственик на превозното средство или негов пълномощен представител, ако автомобилът е въведен от пълномощно лице) и трябва да съдържа данни за регистрационния номер, марката и модела на превозното средство, за собственика или неговото пълномощен представител, за мястото и датата за въвеждане на митническата територия на Съюза, срока на статута „Временна закрила“ на лицето и други относими данни. Верифицирането на данните се извършва въз основа на представени документи регистрационен талон и документ за временно закриване.

    Заявлението се подава на място в териториалната дирекция или в най-близкото митническо бюро, по пощата или по електронен път (включително чрез електронна поща). Удължаването на срока на временния внос може да бъде до срока на статута „временна закрила“.

    Съгласно митническото законодателство на низкия съюз при въвеждането на митническата територия на Съюза на транспортни средства (автомобили), регистрирани в Украйна и използвани от физически лица, установени в Украйна, те се декларират за режим на временно внос с акта за преминаване на границата, т.е. . митническо деклариране с друго действие. Срокът за включване на режим на временен внос за пътните превозни средства, използвани за лични цели е шест месеца. След изтичането на този период титулярят на режим временен внос е длъжен да приключи режима. Като правило режимът временен внос се включва, когато транспортното средство е изведено от митническата територия на Съюза. В случай, че транспортното средство се въведе отново на територията на Съюза, то започва да тече отново срокът от шест месеца за включване на режима на временен внос.

     В случай, че украински гражданин е решил да се установи в България и желае да регистрира автомобила си с български номер, то той следва да подаде заявление по процедурата за допускане за свободно обращение на лично имущество, принадлежащо на физически лица, които преместват обичайното си място на пребиваване от третата страна в ЕС.

    Списък с актуални координати на митническите служби можете да добавите в интернет страницата на Агенция „Митници“ в Контакти – Териториални дирекции или на директен линк ТУК.

    Още информация по темата за Продължаване на срока на временния внос на автомобили, регистрирани в Украйна, вижте в прикачения файл.

    https://customs.bg/wps/wcm/connect/customs.bg28892/0c5e30cf-ab7f-430b-a054-bf56266525df/vv-avto-uk3.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_PPGAHG8001RHE0Q9LC7JNOQLD4-0c5e30cf-ab7f-430b-a054-bf56266525df-odFro3z

    Сравнете обяви