• HOTLINE  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Search
  • Your search results

    Правителството продължава помощта за гражданите от Украйна чрез настаняването им в държавни бази

    Posted by Bulgaria for Ukraine on October 31, 2022
    0

    Правителството взе решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

    „Помощта ще продължи чрез настаняването им в държавни бази. Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила“, посочи Демерджиев, цитиран от БТА

    Министърът допълни, че така служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема. 

    Служебният министър на туризма Илин Димитров допълни, че страната отделя значителни финансови средства, за да помага на бягащите от военния конфликт. 

    „Дотук са изплатени близо 523 млн. лева, като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а останалите – по европейски програми и фондове, които са преструктурирани. Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи“, уточни министър Димитров. 

    Той увери хотелиерите, настанили украински граждани, че ще им бъдат изплатени всички суми и обясни какъв ще бъде механизмът за това. 

    „До края на тази седмица ще бъдат входирани, включително и за септември, всички безспорни плащания, които сме начислили. Оттук нататък програмата ще бъде отворена, в рамките на 15 дни, те да подадат жалби. Те ще бъдат разгледани и на всяка една ще бъде отговорено индивидуално“, обясни служебният министър на туризма. 

    Compare Listings