• HOTLINE  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Search
  • Your search results

    Министърът на туризма увери: Хотелиерите ще си получат парите за бежанците от Украйна

    Posted by Bulgaria for Ukraine on October 21, 2022
    0

    Министерският съвет отпусна допълнителни средства по бюджета на Министерството на туризма, за да могат хотелиерите, настанили бежанци, да си получат дължимите пари за месеците юни, юли и август.

    “Обещаните пари за хотелиерите, настанили бежанци от Украйна, са налични и ще си ги получат. Става въпрос за средствата, дължими за месеците юни, юли и 95% за август, което е около 8 млн. лв. Това са средствата по втората част от програмата. А първата част на програмата – март, април и май, също ще бъде изчистена, надявам се до края на октомври да платим дължимото и за септември. Всичко, което държим  към сектор “Туризъм”, трябва да бъде изчистено до края на мандата на това служебно правителство”, заяви служебният министър на туризма Илин Димитров в студиото на “България сутрин”.

    Той няма отговор дали програмата за настаняване на украински бежанци ще бъде продължена, защото решението се взима на друго ниво.

    “Самото Министерство на туризма не решава дали да останат бежанците. Всички хотели, без значение дали ще продължи или спре програмата, имат 15 дни да подадат жалба към министерството защо за някои лица не е платено. А причините могат да бъдат: Ако са започнали работа и не са информирали, ако са напуснали страната, а се водят още, че живеят в хотела, ако е настанено едно лице в няколко хотела, четвъртият проблем е софтуерен, но той вече се реши”, конкретен беше служебният министър.

    Той посочи, че само за седмица настанените в хотели и бази в страната украински бежанци са се увеличили с 1000 и в момента са 18 500.

    “Как ще продължи динамиката, зависи от войната – ако има втора вълна, ние трябва да имаме решение. За мен и парламентът трябва да се включи, при една голяма втора вълна от бежанци трябва много да се внимава”, заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

    Compare Listings