• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    БЧК и СЗО със съвместен проект в подкрепа на украинските граждани в България

    Публикувано от България за Украйна На 21 ноември 2022 г
    0

    Българският червен кръст и българският офис на Световната здравна организация (СЗО) започнаха работа по съвместен проект за здравна помощ на украински граждани, потърсили закрила у нас. Нарича се „Подкрепа на БЧК от СЗО за гражданите на Украйна” и ще се реализира в областите София, Варна и Бургас. Проектът включва дейности за закупуване на лекарства, медицински изделия, покриване на разходи за изследвания и оперативни интервенции, както и осигуряване на медицински консултант за всеки от регионите. Обхватът на съществуващия Контактен център за психосоциална подкрепа ще бъде разширен в пет нови региона на страната – Благоевград, София област, Хасково, Търговище и Монтана. Допълнително ще бъде подкрепена и съществуващата телефонна линия за здравни консултации на БЧК. Очаква се първият етап от проекта да приключи до края на 2022 г.

    „Радвам се, че СЗО се обърна към нас, за да можем заедно да се справим с някои от проблемите, свързани с украинската криза, особено по отношение на някои здравни аспекти като медицински прегледи, осигуряване на лекарства и лечение“, каза генералният директор на БЧК проф. Д-р Красимир Гигов по време на среща в централата на организацията по повод старта на проекта. Според председателя на БЧК акад. Христо Григоров е много важно, особено в трудните времена, в които живеем, хората да знаят, че има на кого да разчитат. „Нашите две организации трябва да вървят заедно, защото целите и задачите пред нас са общи. Вярвам, че резултатът от нашето партньорство ще бъде повече от отличен, защото тук ще работите с едни от най-добрите специалисти”, подчерта акад. Григоров. От своя страна представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила благодари на БЧК за партньорството и свършената огромна работа. Той цитира и латинската поговорка, че никой не може да бъде по-добър лекар от верния приятел, „И ние считаме BRC за наш приятел“, каза д-р Сила.

    Той подчерта, че именно БЧК стои близо до хората в нужда и покани организацията да участва в предстоящата конференция, посветена на търсенето и намирането на начини за укрепване на здравната система при бъдещи кризи. В срещата участваха и зам. генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, програмният мениджър на Службата за бежанци и мигранти на организацията Нела Вампорова, експертът по обществено здраве към офиса на СЗО доц. д-р. д-р Михаил Околийски, както и Дженифър Мелгаард и Лора Маринова, също от СЗО – България. Проф. Михаил Околийски – представител на офиса на СЗО в България, заяви в интервю за БНР:

    „Много важен елемент от нашата помощ е да се опитаме да не създаваме паралелни услуги за украинците, а услуги, които след края на войната в Украйна ще останат и за българските граждани. В този смисъл офисът ни се разшири със специалисти по психично здраве. Ще се опитаме да партнираме на държавата в реформата в психичното здраве, защото има приета стратегия за психичното здраве на гражданите в България, която трябва да се изпълнява и която вече много закъсня – с 2 години има много голямо финансиране от страна на План за възстановяване и устойчивост, а Министерството на здравеопазването казва, че няма капацитет да го управлява.

    Сравнете обяви