• ГОРЕЩА ЛИНИЯ  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Търсене
  • Вашите резултати от търсенето

    Министерството на туризма подготвя изплащането на безспорните суми към хотелиерите по Програмата

    Публикувано от България за Украйна На 13 октомври 2022 г
    0

    Министърът на туризма д-р Илин Димитров беше гост в сутрешния блок на Nova News “Твоят ден”. Във връзка с изплащането на средства по програмите за бежанци от Украйна, той коментира:

    „Служебното правителство завари и изпълнява тромаво написана и неефективна програма за разселване на лица от Украйна. Структурата е много тежка: за да се изплащат средства на мястото за създаване, са необходими 32 стъпки. За 6 месеца предишният министър е платил 6 пъти, което е добро темпо. Удвоихме скоростта на плащане и за 2 месеца изплатихме средства 4 пъти”.

    Добрата новина: от пет дни в МТ работи софтуер, с помощта на който драстично се използва времето за обработка и проверка на документите при кандидатстването по програмата – работата за 15 дни, вече се случва за 15 минути. С негова помощ буквално за пет дни проверихме знаете от цялата държава данни и успяхме неизплатените средства за юни, юли и август да ги вкараме за финансова обосновка в Министерството на финансите. Тази сряда влиза за решение на Министерски съвет.

    Министър Димитров заяви, че до 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми. По първата програма за бежанците хотелиерите ще получите средства до края на октомври. В края на програмата ще бъде отворен 15-дневен период, в който всеки ще може да подаде жалба от хотелиерите, ако имат съмнения за неизплатени суми. Ще получите отговор защо не е платено за дадено лице и каква е причината.

    Министър д-р Илин Димитров отговори така на въпроса – Защо има неизплатени суми?

    1. Ако лицето, настанено в хотела, е започнало работа и не е уведомило хотелера.

    2. Ако лицето е напуснало страната, но хотелиерът го води настанен.

    3. Ако лицето е настанено в няколко хотела – тогава средства получава хотелиерът, последно настанил лицето.

    4. Проблем има и при събирането на документите за изхранването на бежанците. Това се извършва от друг орган, който ги изпраща до МТ, което води до плащането на изплащането на средствата.

    Сравнете обяви