• HOTLINE  02 / 905 - 5555 +380/322-465-075 Search
  • Your search results

    Министерство на туризма подготвя изплащането на безспорните суми към хотелиерите по Програмата

    Posted by Bulgaria for Ukraine on October 13, 2022
    0

    Министърът на туризма д-р Илин Димитров беше гост в сутрешния блок на Nova News “Твоят ден”. Във връзка с изплащането на средства по програмите за бежанците от Украйна, той коментира:

    “Служебното правителство завари и изпълнява тромаво написана и неефективна програма за разселени лица от Украйна. Структурата й е много тежка: за да се изплатят средства на местата за настаняване, са необходими 32 стъпки. За 6 месеца предишният министър е платил 6 пъти, което е добро темпо. Удвоихме скоростта на плащане и за 2 месеца изплатихме средства 4 пъти”.

    Добрата новина: от пет дни в МТ работи софтуер, с помощта на който драстично се намали времето за обработването и проверката на документите при кандидатстването по програмата – работата за 15 дни, вече се случва за 15 минути.  С негова помощ буквално за пет дни проверихме предоставените от различните институции данни и успяхме неизплатените средства за юни, юли и август да ги вкараме за финансова обосновка в Министерството на финанси. Тази сряда влизат за решение на Министерски съвет.

    Министър Димитров заяви, че до 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми. По първата програма за бежанците хотелиерите ще си получат средствата до края на октомври. В края на програмата ще бъде отворен 15-дневен период, в който всеки ще може да подаде жалба от хотелиерите, ако имат съмнения за неизплатени суми. Ще получат отговор защо не е платено за дадено лице и каква е причината.

    Министър д-р Илин Димитров отговори така на въпрос – Защо има неизплатени суми?

    1. Ако лицето, настанено в хотела, е започнало работа и не е уведомило хотелиера.

    2. Ако лицето е напуснало страната, но хотелиерът го води настанен.

    3. Ако лицето е настанено в няколко хотела – тогава средства получава хотелиерът, последно настанил лицето.

    4. Проблем има и при събирането на документите за изхранването на бежанците. Това се извършва от друг орган, който ги изпраща до МТ, което води до забавянето на изплащането на средства.

    Compare Listings